Przepis na Chleb prawie bez niczego
Jest wiele osób, które mają bardzo ograniczone menu. Często pieczywo jest poza zasięgiem.
W zasadzie na biegu wymyśliłam chleb na mące kokosowej i ryżowej. Kokosowa jest tłusta a ryżowa sucha więc powinno się udać. Przepis nie jest sprawdzony, gdyż nie używam kokosa z powodu alergii, ale jeśli zechcecie spróbować, podzielcie się w komentarzu jak wyszło. Ten przepis może stanowić bazę dla dalszych eksperymentów
300g mąki ryżowej
100g mąki kokosowej
100g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
Jako spulchniacz możemy użyć zakwasu ryżowego, albo po prostu sody i tak użyłabym podobnie jak w przepisie na bułki na sodzie
1 łyżki sody i 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia a dodatkowo dwie łyżki octu ryżowego jako uaktywniacz sody, do tego nieco soli i cukru
opcjonalnie możemy dodać do 5g gumy guar jeśli możemy jej używać
pieczenie 190-200 stopni a czas, zaczęłabym od 30 minut i obserwacja. Mój gazowy piekarnik żyje swoim życiem i nie raz czas podany w przepisach nijak się ma do czasu w jakim piekę ja. Każda gospodyni mniej więcej zna swój piekarnik, metoda prób i błędów :)
Zasadniczo mąkę kokosową możemy zamienić na np tylko ryżową i będzie chleb ryżowy. Gryczana, jaglana, kukurydziana, teff. Tak naprawdę ten przepis wymyślony na szybko, można modyfikować wedle uznania :)
Piszcie w komentarzach wszelkie uwagi
W zasadzie na biegu wymyśliłam chleb na mące kokosowej i ryżowej. Kokosowa jest tłusta a ryżowa sucha więc powinno się udać. Przepis nie jest sprawdzony, gdyż nie używam kokosa z powodu alergii, ale jeśli zechcecie spróbować, podzielcie się w komentarzu jak wyszło. Ten przepis może stanowić bazę dla dalszych eksperymentów
300g mąki ryżowej
100g mąki kokosowej
100g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
Jako spulchniacz możemy użyć zakwasu ryżowego, albo po prostu sody i tak użyłabym podobnie jak w przepisie na bułki na sodzie
1 łyżki sody i 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia a dodatkowo dwie łyżki octu ryżowego jako uaktywniacz sody, do tego nieco soli i cukru
opcjonalnie możemy dodać do 5g gumy guar jeśli możemy jej używać
pieczenie 190-200 stopni a czas, zaczęłabym od 30 minut i obserwacja. Mój gazowy piekarnik żyje swoim życiem i nie raz czas podany w przepisach nijak się ma do czasu w jakim piekę ja. Każda gospodyni mniej więcej zna swój piekarnik, metoda prób i błędów :)
Zasadniczo mąkę kokosową możemy zamienić na np tylko ryżową i będzie chleb ryżowy. Gryczana, jaglana, kukurydziana, teff. Tak naprawdę ten przepis wymyślony na szybko, można modyfikować wedle uznania :)
Piszcie w komentarzach wszelkie uwagi
Komentarze
Prześlij komentarz