Przepis na Chleb prawie bez niczego

Jest wiele osób, które mają bardzo ograniczone menu. Często pieczywo jest poza zasięgiem.
W zasadzie na biegu wymyśliłam chleb na mące kokosowej i ryżowej. Kokosowa jest tłusta a ryżowa sucha więc powinno się udać. Przepis nie jest sprawdzony, gdyż nie używam kokosa z powodu alergii, ale jeśli zechcecie spróbować, podzielcie się w komentarzu jak wyszło. Ten przepis może stanowić bazę dla dalszych eksperymentów

300g mąki ryżowej
100g mąki kokosowej
100g skrobi ziemniaczanej lub tapioki

Jako spulchniacz możemy użyć zakwasu ryżowego, albo po prostu sody i tak użyłabym podobnie jak w przepisie na bułki na sodzie
 1 łyżki sody i 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia a dodatkowo dwie łyżki octu ryżowego jako uaktywniacz sody, do tego nieco soli i cukru

opcjonalnie możemy dodać do 5g gumy guar jeśli możemy jej używać

pieczenie 190-200 stopni a czas, zaczęłabym od 30 minut i obserwacja. Mój gazowy piekarnik żyje swoim życiem i nie raz czas podany w przepisach nijak się ma do czasu w jakim piekę ja. Każda gospodyni mniej więcej zna swój piekarnik, metoda prób i błędów :)

Zasadniczo mąkę kokosową możemy zamienić na np tylko ryżową i będzie chleb ryżowy. Gryczana, jaglana, kukurydziana, teff. Tak naprawdę ten przepis wymyślony na szybko, można modyfikować wedle uznania :)
Piszcie w komentarzach wszelkie uwagi

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dodatki do chleba: guma guar, guma ksantanowa czyli Pieczemy chleb bezglutenowy- przepis i porady

Tort 32xbez czyli tort małego alergika, bez glutenu, mleka, jajek, strączków

Niedotlenienie okołoporodowe i nasz autyzm oraz adhd. Uczucia matki dziecka autysycznego