Przepisy czyli z czego korzystam w diecie bez 32 alergenów :) MAG Atelier i inni
Nie lada wyczyn czasem znaleźć dobry przepis
O jakże się namęczę nie raz i nie dwa zanim znajdę przepis który mi odpowiada czyli jak najbardziej zbliża efekt do tradycyjnego. Niejako z kotletem może nie ma problemu, zamiast jaka woda z mąką ziemniaczaną tak babcia robiła jak nie miała jajek. Bułka tarta bezglutenowa to nie problem. każdy ma jakiś swój chleb którego resztę można wysuszyć i zmielić zetrzeć. Ale już ciasto nie jest takie oczywiste. Kluski kładzione, naleśniki, ciasta ciasteczka, torty kremy pasty i inne to już wyczyn.
Ale
Są ludzie którzy specjalizują się w tego typu kuchni więc niejako można by rzec że odwalili za nas robotę. Czarną robotę. Możemy być kreatywni i siedzieć godzinami kombinując i tworząc aż uzyskamy zadowalający efekt. Możemy też skorzystać z wiedzy innych. Możemy przerabiać ich receptury i możemy do tego tworzyć własne. I tak robię i ja. Korzystam z dobrodziejstw internetu i blogów kulinarnych, czasem przerabiam ich pomysły według naszych ograniczeń i potrzeb.
Tak więc dzisiaj przybliżę wam nieco strony z których korzystam i ich twórców.
Na pierwszy ogień blog i autorka książek z których niewątpliwie korzystam najczęściej.
Ograniczenia w diecie są mi najbliższe, zawsze wychodzi zawsze smakuje.
Katarzyna Jankowska czyli MAG. Łapcie linka magicznej kuchni MAG <== o tu
Nie trzeba się rozpisywać o MAG, mam książki, korzystam z bloga. Kopalnia wiedzy i cudownych przepisów.
Niedawno wpadłam na....Atelier Smaku
kuchnia wegańska, bezglutenowa a że wegańska to bez mleka i jaj. Co prawda sporo soi no ale wszystko da się ogarnąć. Podziwiam za kawał dobrej roboty, smak, uwielbiam oglądać ich kanał na youtube, subskrybuję i jestem na bierząco :) linka do strony znajdziecie tu
Jako trzecia pozycja występuje natchniona
Czasem korzystam. Wiem że są ogromni zwolennicy na fb w grupach tematycznych na bezgluten a linka do natchnionej znajdziecie tutaj
Jest wiele stron z dobrymi przepisami. Z MAG korzystam na codzień, Atelier dołącza do ulubionych, z natchnionej także korzystam choć nie na tak dużą skalę. To moje prywatne opinie, polecam wam ogromnie poszperanie na tych stronach a takża na innych a na pewno znajdziecie coś dla siebie :)
P.S.
wrzucam wam linka do świetnego przepisu z równie dobrej strony na jagielnik bombaaaa kikajcie o Tuu
O jakże się namęczę nie raz i nie dwa zanim znajdę przepis który mi odpowiada czyli jak najbardziej zbliża efekt do tradycyjnego. Niejako z kotletem może nie ma problemu, zamiast jaka woda z mąką ziemniaczaną tak babcia robiła jak nie miała jajek. Bułka tarta bezglutenowa to nie problem. każdy ma jakiś swój chleb którego resztę można wysuszyć i zmielić zetrzeć. Ale już ciasto nie jest takie oczywiste. Kluski kładzione, naleśniki, ciasta ciasteczka, torty kremy pasty i inne to już wyczyn.
Ale
Są ludzie którzy specjalizują się w tego typu kuchni więc niejako można by rzec że odwalili za nas robotę. Czarną robotę. Możemy być kreatywni i siedzieć godzinami kombinując i tworząc aż uzyskamy zadowalający efekt. Możemy też skorzystać z wiedzy innych. Możemy przerabiać ich receptury i możemy do tego tworzyć własne. I tak robię i ja. Korzystam z dobrodziejstw internetu i blogów kulinarnych, czasem przerabiam ich pomysły według naszych ograniczeń i potrzeb.
Tak więc dzisiaj przybliżę wam nieco strony z których korzystam i ich twórców.
Na pierwszy ogień blog i autorka książek z których niewątpliwie korzystam najczęściej.
Ograniczenia w diecie są mi najbliższe, zawsze wychodzi zawsze smakuje.
Katarzyna Jankowska czyli MAG. Łapcie linka magicznej kuchni MAG <== o tu
Nie trzeba się rozpisywać o MAG, mam książki, korzystam z bloga. Kopalnia wiedzy i cudownych przepisów.
Niedawno wpadłam na....Atelier Smaku
kuchnia wegańska, bezglutenowa a że wegańska to bez mleka i jaj. Co prawda sporo soi no ale wszystko da się ogarnąć. Podziwiam za kawał dobrej roboty, smak, uwielbiam oglądać ich kanał na youtube, subskrybuję i jestem na bierząco :) linka do strony znajdziecie tu
Jako trzecia pozycja występuje natchniona
Czasem korzystam. Wiem że są ogromni zwolennicy na fb w grupach tematycznych na bezgluten a linka do natchnionej znajdziecie tutaj
Jest wiele stron z dobrymi przepisami. Z MAG korzystam na codzień, Atelier dołącza do ulubionych, z natchnionej także korzystam choć nie na tak dużą skalę. To moje prywatne opinie, polecam wam ogromnie poszperanie na tych stronach a takża na innych a na pewno znajdziecie coś dla siebie :)
P.S.
wrzucam wam linka do świetnego przepisu z równie dobrej strony na jagielnik bombaaaa kikajcie o Tuu
Komentarze
Prześlij komentarz