Bezglutenowa Babka bez jajek mleka


 Strasznie zabiegany czas, mnóstwo pracy.
Uświadomiłam sobie jak dawno nie było mnie na blogu.
A jest sporo przepisów, które warte są opublikowania.
Przestałam używać mixów, ponieważ alergia na strączki spowodowała konieczność odstawienia gumy guar. Szkoda bo to naturalny składnik ale jednak strączek.
Karob zamiennik kakao też został wyeliminowany z konieczności.



Mój powrót na bloga chciałabym zacząć od przepisu na babkę.
Taką mokrą, o posmaku pomarańczy. Nie za słodką, taką w sam raz.
     Zapraszam :)


Składniki
 na formę silikonową o średnicy wewnętrznej ok 20cm

1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl, mąki kukurydzianej
pół szkl. skrobi kukurydzianej
pół szkl. skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezgluten
1 szkl cukru
1 łyżka mielonego siemienia
szczypta soli
1 pomarańcza obrana i zblendowana razem z miąższem
pół szkl oleju
mleko roślinne około 1 do dwóch szklanek- może być pół na pół z wodą

Dodatkowo
2 łyżeczki gumy ksantanowej
2 łyżeczki cmc (guma celulozowa)
te dodatki nie są konieczne ale dzięki nim ciasto jest jak glutenowe i bez problemu możemy serwować przez dwa dni ;)

opcjonalnie możemy dodać np rodzynki

Wykonanie

1. Pomarańczę należy dobrze zblendować
2. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, można przesiać przez sito żeby nie było grudek
3. Dodajemy do miski z mąkami i dodatkami zblendowaną pomarańczę, miksujemy dolewając najpierw olej a następnie mleko.
4. Ilość mleka zależy od mąki. Mi weszły ok dwie szklanki tym razem, ale należy pamiętać że mąka ma różną higroskopijność, inaczej chłonie wodę, nawet jeśli zawsze używamy tej samej firmy.
5. Konsystencja ciasta  powinna być gęsta. Mikser z lekkim trudem miksuje hakami ciasto na najwyższych obrotach. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite. na tym etapie możemy dodać dodatki np rodzynki. Ciasto nie powinno być bardzo lejące.
6. Dajemy ciastu odpocząć z 20 minut żeby dodatki popracowały zastępując gluten.
7. Włączamy piekarnik na 180 stopni
8. Przekładamy ciasto do formy. Ja przekładałam łyżką jak gęste ciasto podobne do ciasta na kluski kładzione.
9. Pieczemy początkowo ok 45-50 minut sprawdzamy patyczkiem. W moim piekarniku gazowym ciasto piekło się 1 godzinę i 20 minut. W trakcie pieczenia musiałam ciasto obrócić bo mój piekarnik nie piecze równomiernie.

jest upieczone kiedy ma fajny zarumieniony kolor i patyczek wkłuty w środek jest suchy.

Z wyjęciem czekamy aż przestygnie potem można je wyjąć z formy i studzić na kratce. Jeśli będziemy chcieli je zbyt wcześnie wyjąć, może się rozlecieć


Jeżeli nie dodajemy dodatków w postaci gumy ksantanowej, dobrze jest zwiększyć ilość siemienia lnianego mielonego, do dwóch łyżek lub nawet trzech.
Jeżeli chcemy użyć jednego rodzaju skrobi, polecam tapiokę.

Smacznego :)










tak wygląda silikonowa forma której używam. Wysypuję ją lekko mąką ryżową przed nałożeniem ciasta

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dodatki do chleba: guma guar, guma ksantanowa czyli Pieczemy chleb bezglutenowy- przepis i porady

Tort 32xbez czyli tort małego alergika, bez glutenu, mleka, jajek, strączków

Niedotlenienie okołoporodowe i nasz autyzm oraz adhd. Uczucia matki dziecka autysycznego