Kapuśniaki bezglutenowe- przepis

Wykorzystałam przepis natchnionej, oryginalny przepis tuu.
Użyłam mixu Unimix firmy bezgluten, ale możecie mieszać własne przepisy jak na chleb czy bułki.
800g Mąki bezglutenowej
2 łyżeczki drożdży instant w proszku
4 niepełne szklanki letniej wody, mi weszły 3 pełne szklanki
8 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli- moje ciasto wyszło mało słone więc dodałabym więcej
ja dodałam odrobinę mąki z amarantusa i nieco mielonych ryżowych otrębów
dodałam także dwie łyżeczki inuliny
na farsz
1kg kapusty kiszonej należy wypłukać a następnie ugotować, 500g pieczarek oczyścić pokroić na kawałki i podsmażyć z jedną dużą cebulą bądź dwiema średnimi. Moja byłą gigatyczna., Przyprawy według uznania listek laurowy i ziele angielskie można wrzucić do kapusty podczas gotowiania, potem do farszu sól pieprz vegeta co kto lubi. cały farsz należy wymieszać i najlepiej podsmażyć :)
mąkę połączyć z drożdżami i solą olejem dodawać wodę miksując mikserem z hakami. Ciasto ma mieć konsystencję jak dobrze wyrobiona ciastolina.
ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę lub dłużej jeśli w domu jest zimno.
w międzyczasie farsz się wystudzi.
ciasto porcjami przekładałam na stolnicę podsypaną mąką ryżową żeby się nie kleiło, bo wyszło dość klejące. rozpłaszczałąm wałkiem a potemdłonią nakładałam farsz i zawijałam trochę jak krokieta zawijając końce jak bułkę, smarując nieco wodą aby się zlepiły. Wyczujecie to, trochę jak pierogi :)
piekłam w 200 stopniach w moim gazowym piekarniku około 25 do 30 minut
pyyyszne
<== farsz w trakcie podsmażania
Z tego przepisu wyszło mi 14 kapuśniaków
Komentarze
Prześlij komentarz